Dudak estetiği ve anatomisi üzerine..
Dudak estetiği her zaman ilgi gören ve çok talep edilen bir estetik girişim olmuştur.. Fakat, malesef ben bu isteklerin en az üçte birini reddetmek zorunda kaldım.. Bunun sebebi, dudaklara yapılabilecek işlemlerin çok olmasına rağmen bunların bir çoğunun dudakta iz bırakması, ciddi komplikasyonlara yolaçması idi. Mesela dudak kalınlaştırma amacıyla dudak kenarı boyunca yapılan ameliyatlar iz bırakır; yaşlılarda dudak kenarları aşağı sarkınca yapılan ameliyatlar dudak kenarlarında görülen yerlerde iz bırakır. Bunlar gibi dudaklara enjekte edilen kalıcı yada uzun etkili dolgular da sorunludur; kısmen eriyip, erimeyen kısımları geride topaklanma yapabilir. Dudak içine yerleştirilen silikon implantlar dudak hareketlerini bozabilir, asimetri yaratabilir.. Bu gibi işlemleri yapmıyorum, tavsiye de etmiyorum...
Dudaklarla ilgili yaptığım sadece 2 uygulama var: hyaluronik asitli dolgular ile dudak şekillendirme ve dudakları çok ince vakalarda yağ enjeksiyonu ile dudak kalınlaştırma.
Dolgu maddesi enjeksiyonu hem hızlıdır, hem acısızdır, hem de herhangi bir sorun yaşamazsınız. Tek dezavantajı kalıcı olmamasıdır, bu yüzden hastalarıma dolgu ile dudak şekillendirmeyi 6-8 ay etkili olan geçici bir makyaj gibi görmelerini öneririm..
Yağ enjeksiyonu ile dudak kalınlaştırma ise sadece dudakları çok ince (ip gibi) hastalara uyguladığım bir yöntem. Genelde başka bir ameliyat sırasında genel anestezi ile yapılıyor ve enjekte edilen yağın bir kısmı eriyeceğinden 2. yada 3. kez tekrarlamak gerekebiliyor. Dolguya göre daha külfetli bir işlem, sonuçta narkoz alıp ameliyat olmanız gerekiyor. Bu yüzden bu yöntemi sadece dudakları aşırı ince hastalara öneriyorum.
Her bayan için dudaklarının şekli çok önemlidir. Sonuçta dudaklar yüz estetiğinin önemli bir parçasıdır. Bu yüzden dudaklar için estetik girişim planlanırken kalıcılık yerine güvenlik ön planda düşünülmelidir. Yapılan uygulama dudaklarınıza zarar vermemelidir. Bugüne kadar hyaluronik asit dolgusu ile dudak şekillendirme yaptığım hiç bir hastamda sorun yaşamadım. Bu yüzden dudak estetiği denince tavsiyem ya hyaluronik asit içeren dolgu maddeleri ile dudak şekillendirme, ya da -dudakları çok ince ise- yağ enjeksiyonu ile dudak kalınlaştırmadır..
Dudak anatomisi
Dudakların kendilerine özgü bir anatomik yapısı vardır. Bir kere, üzerinde normal cilt yoktur, kırmızı-pembe, kendine has bir cilt ile kaplıdır (kırmızı kısım). İç yüzü ise ağız mukozası ile kaplıdır (ıslak kısım). İç yapısında ise, bir çok sinir ve mimik kası tarafından hareket verilen, halka şeklinde, ağız açıklığını çevreleyen bir kas (orbicularis oris) bulunur. Mimikleri ve gülümsemeyi sağlayan bir çok kas ile çevrelenmiştir (zygomaticus major -ZM- kası gibi..).
Yukarıdaki resimde vermillion denilen yer, dudakların kırmızı kısımlarıdır. Vermillion sınırı denilen yer ise kırmızı kısımların dudak çevresindeki cilt ile karşılaştığı yerdir; yani dudakların kırmızı kısımlarının kenarlarıdır; yani dudak konturudur. Dudak konturunun dolgu enjeksiyonu ile belirginleştirilmesi dudakları şaşırtıcı derecede öne çıkarır. Bunu takiben, dudakların kırmızı kısımlarına da dolgu enjeksiyonu yapılınca dudaklara dolgunluk kazandırılmış olur..
Enjeksiyon sırasında hastanın durumuna ve anatomik yapısına göre dudak konturları, filtrum kısmı, kırmızı kısımları dolgunlaştırılabilir.
Dudakda bir asimetri varsa, dolgu enjeksiyonu yine bu durumu düzeltecek şekilde yapılır...
Bu arada yukarıda bahsettiğim 2 uygulama arasında (hyaluronik asitli dolgularla dudak kalınlaştırma ve dudaklara yağ enjeksiyonu) önemli bir fark vardır.
Hazır dolgular hemen derinin dermis tabakası içine enjekte edilirler. Genellikle üst ve alt dudaklara toplam 1cc. dolgu enjekte edilir.
Yağ enjeksiyonu ise hem daha derin dokuya enjekte edilir hem de miktar olarak daha fazla yapılır (2-4 cc.). Zaten yağ enjeksiyonunu çok ince (ip gibi) dudaklara sahip hastalara öneriyorum. Doğal olarak bu hastalarda 1 cc. yağ enjeksiyonu yetmeyecektir. Bu yüzden -enjekte edilen yağın bir kısmının eriyeceğini de düşünerek- en az 2-4 cc.; hatta bazen daha da fazla yağ enjekte edilmesi gerekir.
Dudak estetiği
Dudak dolguları ile dudaklardaki asimetriler giderilebilir, dudaklara dolgunluk verilebilir, dudak konturu belirginleştirilebilir. Genel olarak dudaklara şekil vermek ve dolgunlaştırmak için en uygun (ve en sağlıklı) yöntemin hyaluronik asit içeren dudak dolguları olduğunu söyleyebiliriz..
Dudak dolgusu yapılırken, dudak çevresindeki ufak tefek sorunlar da giderilebilir. Genellikle 1 enjektör dolgu (genellikle 1cc. hacminde olur), sadece üst ve alt dudağa yeteceğinden dudak çevresindeki kırışıklıkların dolgusu için ikinci bir enjektör açılması gerekir. Lütfen tek enjektör dolgu ile hem dudak dolgusu hem de dudak çevresindeki kırışıklıkların dolgu işleminin yapılmasını istemeyiniz; kesinlikle yetmeyecektir.
Özellikle nasolabial çukurları doldurmak için en az 1 dolgu, hatta bazen 2 enjektör dolgu gerekir. Filtrum sutünları belirsizse dolgu ile belirgin hale getirilebilir. Dudak kenarındaki akordiyon çizgileri, marionette çizgileri ve dudak-çeneucu çukuru doldurulabilir.
Dudakların kırmızı kısımlarına dolgu enjekte ederken, üst dudağın 3 bölgede, alt dudağın ise 2 bölgede kabarık olduğu akılda tutulmalıdır. Enjeksiyon yapılırken dolgu, bu kabarık kısımlara enjekte edilir.
Genellikle alt dudak, üst dudaktan 50-100% daha kalındır.
Dolgu ile dudağa nasıl şekil verilebilir? Enjeksiyon sistematiği nedir?
Dudaklara şekil vermek için en uygun yöntem hyaluronik asitli dudak dolguları ile dudak dolgunlaştırmadır; çünkü bu dolgular jel kıvamındadır ve enjekte ederken dudağı şekillendirmemize olanak verir. Enjeksiyonun da bir sistematiği vardır.
İlk olarak dudak konturuna enjeksiyon yapılır. Bu, dudakların iyice belirginleşmesini sağlar..
Not: Bazı hastalar sadece dudak konturuna dolgu yapılmasını istiyor. Bu durumda Juvederm Smile gibi 0.5 cc.lik hazır dolgular kullanılabilir. Ücreti tam dudak kalınlaştırmanın yarısı kadardır. Tam dudak kalınlaştırmayı 1cc.lik dolgularla yapıyoruz. Doğal olarak bu uygulama daha pahalıdır.
Konturdan sonra sıra dudağın kırmızı kısımlarına gelir. Bu aşamada, dudaktaki asimetriler düzeltilebilir. Enjeksiyon yaparken dudakların kırmızı kısımlarının anatomisi dikkate alınır. Üstteki resime bakarsanız, üst dudakta 3, alt dudakta 2 ayrı şişkin kısım olduğunu göreceksiniz. Dudaklar dolgunlaştırılırken dolgu bu alanlarda, cildin dermis tabakası içine enjekte edilir.
Enjeksiyon sırasında, enjektördeki dolgu bitmeden hastaya dudaklarının durumunu aynada gösteriyorum. Hasta ayağa kalkıp aynada dudaklarına bakar ve herhangi bir asimetri görürse; mesela dudaklarından birinde bir yerine dolgunun biraz eksik kaldığını söylerse, enjektörde kalan dolgu ile bu eksiği tamamlıyorum.
Bazen, hastam çok ince ayrıntılara takılıp milimetrik asimetrilere bile tahammül edemeyen biriyse 1-2 dizyem dolguyu enjektörde bırakarak, dolguyu buzdolabında 2-3 gün saklayabiliyorum. Gerekirse enjeksiyonu takiben 2-3 gün içinde bu kalan dolguyu da kullanabiliyorum.